Erotikus tartalom 18 éven felülieknek

Igazold életkorod, elmúltál 18 éves?


Budapest Pride 2021

2022.01.30

Sokezres tömeg vett részt a Budapest Pride felvonulásán

Minden jel szerint atrocitások nélkül zajlott az idei Budapest Pride Fesztivált lezáró felvonulás. A felvonulók számára kijelölt útvonalon több helyütt ellentüntetők skandáltak, kiabáltak, de a menetben ebből viszonylag keveset lehetett hallani. A felvonulás végén a Tabánban hazai ellenzéki politikusok, aktivisták is kifejezték rokonszenvüket az LMBTQ-közösségek felé, de a rendezvényen beszédet mondott több európai politikus is.

Az idén a Tabán volt a Budapest Pride felvonulásának célállomása, ahován nem sokkal délután öt órát követően érkezett meg az ünneplő tömeg. Az esemény emelkedett hangulatban zajlott, atrocitásról nem érkezett hír. A jelek szerint volt egy kis fennakadás a Szabadság hídnál, ami nem is csoda, hiszen a híd eleve szűkebb, mint a kiskörút, és ez lassította a menet haladását. A helyszínen lévő munkatársaink azt jelentették, hogy a Tabánban szinte mindenhol ültek és álltak, és folyamatosan, csillapíthatatlanul áradt a tömeg. A hangulat már a beszédek előtt remek volt, a színpad közelében emberek táncoltak.

Lang Györgyi, az esemény házigazdája először Hegedűs Mátét, a Pride egyik szervezőjét és szónokát konferálta fel.

Szerintem történelmi pillanatoknak lehetünk tanúi, hiszen ha jól számolok, több mint harmincezren itt vagytok!

- mondta az aktivista, aki egyebekben arról beszélt, hogy először tavaly, a transznemű állampolgárok boldogulását ellehetetlenítő törvény elfogadása idején jutott eszébe, hogy elhagyja az országot. Mint mondta, azt szeretné elérni, hogy világos legyen, az LMBTQ fiatalok nincsenek egyedül, és van hely a számukra a közösségben.

Mi egy tettrekész közösség vagyunk, és nem hagyjuk, hogy a kormány tovább szítsa ellenünk a gyűlöletet.

- mondta Hegedűs, aki a résztvevőket arra szólította fel, hogy támogassák LMBTQ barátaikat, és szavazzanak az ellenzéki összefogás jelöltjeire az országgyűlési választásokon.


Vladimir Luxuria, az Európai Parlament első transznemű képviselője is felszólalt a Tabánban. Ő közvetlenül Orbán miniszterelnöknek címezve a beszédét azt mondta:

Hegedűs Emmett transznemű középiskolás, aki a Pride-ot szervező Hegedűs Máté öccse, a színpadon arról beszélt: tizenkét évesen jött rá, hogy transznemű, és sokáig azt gondolta, hogy ez nem normális. Tizenöt évesen aztán, amikor felismerte, hogy segítségre van szüksége, beköltözött egy mentális rehabilitációs központba, és mire kijött, a Fidesz már meg is szavazta a transzneműeket megbélyegző törvényt.

16 évesen nem azzal kellett volna törődnöm, hogy kimegyek tüntetni, mert a kormány nem akarja elismerni, hogy vagyok

- fogalmazott a fiatalember.

Nem akarjuk a heteroszexuális fiatalokat meleggé vagy transzneművé tenni. Hanem azt akarjuk, hogy a gyermekek ne váljanak gyűlölettel teli felnőttekké.


Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a kormányról és az LMBTQ-közösségeket megbélyegző törvényről azt mondta:

"Nem akarják, hogy helyet követeljünk magunknak. Nem akarják, hogy kiálljunk magunkért, és kiálljunk egymásért. Furcsák vagyunk nekik, mert mi nem ők vagyunk, mi mások vagyunk."

Szerinte ma úgy tűnik, hogy aki mer önmaga lenni, az veszélyes az aktuális hatalomra. Ők azok, akik mernek mást gondolni a világról, mernek kérdéseket föltenni, kiállni, leleplezni a hazugságokat, és harcolni.

Az elnyomó hatalomra a legnagyobb fenyegetést a szabad, önmagukkal és másokkal békében lévő emberek jelentik. A szabad és az egyenlő társadalom, az elnyomó hatalom legnagyobb ellenfele

- mondta beszédében Szél Bernadett.

A Tabánban színpadra lépett Vay Blanka transznemű aktivista is. Ő azzal a felütéssel kezdte a beszédét, hogy nekik, "buziknak" varázserejük van - ezért akarja őket a hatalom "élve elásni". Amikor azonban egy meleg vagy transznemű kiáll, és elmondja, hogy nem árt senkinek, akkor kiderül, hogy az emberek igenis tudnak jók és elfogadóak lenni. Nem mindig, de gyakrabban, mint gondolnánk, és még gyakrabban, mint ahogy azt Orbán Viktor szeretné - mondta az aktivista.


Karácsony Gergely főpolgármester "Jó estét, Pride! Jó estét, Szerelem!" felkiáltással köszöntötte a felvonulókat. A beszédében a konzervatív közönséghez is szólva azt mondta: keresztényként tudja, hogy mindnyájan a teremtő képére lettünk teremtve, és

bár nem vagyunk egyformák, de egyenlőek igen.

A főpolgármester azzal indokolta a Pride-on való részvételét, hogy nem tudja elviselni azt a politikát, ami nemcsak politikusokat, hanem az embereket is egyre gonoszabbá akarja tenni. Szerinte, ha embereket bántanak ebben a városban vagy az országban, akkor meg kell védeni őket.

HIRDETÉS

Holnap a romákért kell tüntetni, akiket Jászapátiban akarnak megfélemlíteni. Jövő héten az egészségügyben dolgozókért kell tüntetni, mert közös szégyenünk, ahogy velük elbánt a hatalom

- fogalmazott a főpolgármester.


Ami a felvonulást illeti, a kormány kommunikációs kampánya valószínűleg legalább részben elérte a célját, mert a pesti rakparton kordonok mögött maroknyi ellentünető sorakozott fel. Ők olyan feliratú molinókat mutogattak, mint például: "Állítsuk meg a gyerekek megrontását!" Az ellentüntetők skandálásai között felhangzott a "mocskos buzik", "mocsok pride", "tiltsák be őket" és hasonlók. Közöttük a helyszínen tartózkodó kollégáink szerint megjelent Budaházy György is, aki a kordon mögül bömbivel kiabált.

"Go home gays!"

- ordították az ellentüntetők a Fővám térnél, aztán Budaházy közölte, hogy a téren végeztek. Azt is kijelenettette, hogy az - általa hazafiaknak nevezett - ellentüntetőket a Döbrentei térre küldte, ahol a menet addigra már ráfordult a Tabán felé vezető útra. Ellentüntetők jelentek meg a felvonulás kezdetekor az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán is.Kategóriák